Het belang van de regio: Hoe gemeenten samenwerken aan een duurzame toekomst

In de nieuwste podcastaflevering van VPRC bespreken experts het belang van de regio als bestuurlijk en economisch samenwerkingsverband. Willem van der Stelt (Adjunct Directeur Bureau Regio Amersfoort en ruimtelijk strateeg), Michel Hek (partner bij VPRC, verantwoordelijk voor het werklocatiebeleid Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen) en Sjors Hendrikson (consultant bij VPRC en projectleider bij de RES Amersfoort) gaan in op de rol van de regio in stedelijke ontwikkeling, economie en duurzaamheid.

Wat is de regio en waarom is deze belangrijk?

Een regio overstijgt gemeentelijke grenzen en vormt een samenwerkingsverband waarin gemeenten gezamenlijk optrekken. Dit is essentieel voor een effectieve verstedelijkingsstrategie, waarin woningbouw, infrastructuur en bedrijvigheid op elkaar worden afgestemd. De regio fungeert als schakel tussen gemeenten en de landelijke overheid en helpt om versnippering van beleid te voorkomen.

Economische en ruimtelijke afwegingen

Michel Hek gaat in op de economische rol van de regio. Hoe verdeel je de beschikbare ruimte optimaal tussen wonen, werken, mobiliteit en natuur? De juiste balans vinden is een uitdaging, vooral omdat deze vraagstukken gemeentegrenzen overschrijden. Dit leidt tot boeiende interacties, niet alleen tussen gemeenten, maar ook met gemeenteraden en andere belanghebbenden.

De buitengebieden en draagvlak

Willem van der Stelt benadrukt het belang van buitengebieden voor recreatie en natuurbehoud. Hoe zorg je voor een duurzame leefomgeving zonder economische groei te remmen? Hier komen tegengestelde belangen, emoties en draagvlak om de hoek kijken. Het vinden van consensus tussen belanghebbenden is cruciaal om zowel stedelijke als landelijke gebieden goed te benutten.

Bestuurlijke kaders en samenwerking

Het Huis van Thorbecke, dat de bestuurlijke indeling van Nederland bepaalt, speelt een belangrijke rol in de discussie. Hoe verhouden wettelijke bevoegdheden van gemeenteraden zich tot regionale samenwerking? En hoe kunnen regio’s effectief samenwerken zonder dat politieke gevoeligheden belemmerend werken?

De filosofie achter de regio

Tot slot wordt ingegaan op de bekendheid en kenmerken van verschillende regio’s. Wat is de achterliggende filosofie? Hoe werken regio’s samen en wat zijn de succesfactoren? De antwoorden op deze vragen helpen bij het ontwikkelen van een toekomstbestendige regionale aanpak.

Benieuwd naar deze boeiende inzichten? Luister de volledige podcast en ontdek hoe regio’s een sleutelrol spelen in de ruimtelijke en economische ontwikkeling van Nederland. 🎧