Hoe en waarom Klimaatbestendig Bouwen
Opdrachtgever:
Ministerie van Binnenlandse zaken
Achtergrond
Ruim 400.000 huishoudens zijn op zoek naar een woning. En dat aantal neemt toe. Dit is mede het gevolg van het historisch hoge woningtekort. Het terugdringen daarvan is voor het kabinet topprioriteit. Er is jarenlang te weinig gebouwd om de groeiende vraag die het gevolg is van demografische ontwikkelingen en de veranderende samenstelling van huishoudens te kunnen bijbenen. Bovendien drukt de fors toegenomen migratie hard op de vraag naar woningen. De directie Woningbouw van het BZK geeft sturing aan de woningbouwopgave door middel van beleid, stimulering van de markt en ondersteuning van medeoverheden.
Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa. Het is daarom ingewikkeld om voldoende ruimte voor woningbouw te vinden waarbij we ook nog rekening moeten houden met ons water- en bodemsysteem en het veranderende klimaat. Het bouwen van voldoende woningen lukt alleen als we keuzes maken over de inrichting van ons land en de schaarse ruimte slim en verantwoord gebruiken, waarbij we recht doen aan ons water- en bodemsysteem.
Binnen directie Woningbouw heeft VPRC zich beziggehouden met het dossier klimaatadaptatie. In overleg met andere ministeries en mede-overheden hebben we beleidsinstrumenten ontwikkeld en vastgesteld hoe we zo goed mogelijk de belangen tussen woningbouw en het water- en bodemsysteem afwegen. Klik op de infographic om te downloaden.


Peter-Willem is bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken actief als Beleidsmedewerker klimaatadaptatief en natuurinclusief bouwen op de afdeling Woningbouwbeleid, Directie Woningbouw. In deze functie is hij verantwoordelijk voor het dossier Klimaatadaptatie en Groen in en om de Stad. Hij behartigt hierin de belangen van de woningbouwopgave van het ministerie en geeft mede vorm aan het beleid op het gebied van klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen.