Strategisch Omgevingsmanagement Programma Bruggen & Kademuren

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Achtergrond:

Amsterdam is onlosmakelijk verbonden met het water. De vele bruggen en kades geven de stad karakter en zorgen voor verbinding. Maar honderden bruggen en tientallen kilometers kademuur moeten vervangen worden.

Het bouwen van een brug of een kademuur is op zich geen rocket science, maar in hartje Amsterdam is het een complexe opgave vanwege de vele verschillende belangen. Hoe ga je om met de energietransitie en de kabels en kabels en leidingen, monumentale bomen en woonarken die niet onder bruggen door passen? En hoe ga je om met de dagelijkse bevoorrading van de winkels en de aanvoer van bouwmaterialen?

Het vervangen van een brug- of kademuur kan daarom niet alleen als technisch vraagstuk worden gezien. Het gaat juist over de vele verschillende belangen. Daarnaast is volop ingezet op innovaties waarbij het pallet aan oplossingsrichtingen voor het herstellen van bruggen en kademuren is gestegen. Maar wat is nou de juiste keuze?

Een optimale oplossing bestaat niet, er is altijd sprake van een moeilijke afweging waarbij keuzes ergens ‘pijn’ doen. Als strategisch omgevingsmanager is Koen vanuit VPRC verantwoordelijk om samen met (professionele) samenwerkingspartners te komen tot waardegedreven keuzes. Niet door 1 op 1 belangen uit te vragen, maar juist door rondetafelgesprekken bij elkaar te brengen waardoor wederzijds begrip ontstaat om samen een bepaalde richting in te slaan.

Verrassend genoeg is soms de conclusie dat een brug of kademuur helemaal niet vervangen hoeft te worden. Want vervangen we ze voor de hedendaagse zware voertuigen? Of zou het misschien logisch zijn om de stedelijke logistiek aan te passen op de historische bruggen en kademuren? Met andere woorden: kan het niet een tonnetje minder?

bruggen kademuren amsterdam
Koen Hondebrink

Koen Hondebrink is als programmadirecteur door de gemeente Amsterdam ingehuurd om leiding te geven aan het proces.

Loading...

Related Projects

  • Bruggen & Kademuren
  • Hyde Park
  • Kunst in Overhoeks