Herontwikkeling in Gemeente Alkmaar

Opdrachtgever:

Gemeente Alkmaar

Achtergrond:

De gemeente Alkmaar werkt aan de ontwikkeling van de Kanaalzone met 15.000 woningen. In het deelgebied Overdie wordt een stuk stoere stad aan het kanaal ontwikkeld tot een bijzonder duurzaam woon- en werkgebied. Om tot realisatie van woningbouw te komen dient de gemeente naast de aanpassing van geluidszones een aantal stappen te zetten waaronder het verplaatsen van bedrijven en het uitvoeren van structuur-ingrepen. De ambitie is om in dit gebied circa 1150 woningen te realiseren én ruimte voor bedrijvigheid, naast het al bestaande bedrijventerrein.

Enerzijds schakelt Roosmarijn met het stedenbouwkundig bureau die een stedenbouwkundig raamwerk maakt voor het deelgebied, anderzijds schakelt ze met de interne organisatie van de gemeente om te waarborgen dat beleidsprincipes vastgeklikt worden in het ontwikkelkader. Wat ze tegenkomt is dat niet alle beleidsterreinen een 10 kunnen halen in een gebiedsontwikkeling, daarvoor is de ruimtevraag te groot van de verschillende opgaves op elkaar. Aan haar de taak om de schuurpunten hierin aan het licht te brengen en er samen op ambtelijk én bestuurlijk niveau uit te komen op wat passend is voor deelgebied Overdie, zodat wel alle beleidsterreinen een plekje krijgen in het stedenbouwkundige raamwerk, maar het ontwikkelkader ook een haalbare case is om voor gemeente Alkmaar daadwerkelijk over te kunnen gaan tot gebiedsontwikkeling.

Roosmarijn Ellerie

Roosmarijn staat aan de lat als projectleider om te komen tot een ontwikkelkader. Het ontwikkelkader is een verdere vertaling van de ontwikkelbeelden om zo een kader te bieden hoe daadwerkelijk de ontwikkeling in Overdie eruit moet komen te zien.

Loading...

Related Projects

  • Bruggen & Kademuren
  • Hyde Park
  • Kunst in Overhoeks