Integrale aanpak leefbaarheid

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

“Nieuw-West is te lang verwaarloosd en verdient meer middelen en aandacht,” Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver

Achtergrond:

Amsterdam Nieuw-West bevindt zich midden in een grote transitie. De komende jaren wordt er volop geïnvesteerd in het Nationaal Programma Samen Nieuw-West. De investering is nodig omdat inwoners Nieuw-West het laagst beoordelen wat betreft leefbaarheid en buurttevredenheid, zo blijkt uit de laatste cijfers van de tweejaarlijkse monitor Wonen In Amsterdam.

Het programma raakt diverse doelstellingen van het stadsdeel en gaat om een integrale aanpak om de leefbaarheid, zoalswelzijn, veiligheid, handhaving en de leefomgeving te verbeteren. Onlangs is bekend geworden dat de gemeente 4,1 miljoen reserveert ten behoeve van het Nationaal Programma Samen Nieuw-West.

Een pijler binnen het programma is het aanpakken van circa vijftig onveilige verkeerslocaties, met als doel de veiligheid in het verkeer te vergroten. Elke verkeerslocatie vraagt zijn eigen benadering en gaat het hierbij om de constante puzzel om tot een juist afweging te komen op ruimtelijk vlak. Naast de ruimtelijke afweging staat procesoptimalisatie centraal bij het programma; het borgen van de tijdsplanning, urgentie van de locaties, welke budgetten kan je aanwenden? Hoe houd je de uitgaven binnen de kaders? Hoe creëer je draagvlak bij alle stakeholders? En waar beleg je de verantwoordelijkheden voor beheer en onderhoud?

Het stadsdeel staat voor de uitdaging om de stad bereikbaar en veilig te houden en tevens de transitie te maken naar een uitstootvrije stad waar voetganger, fietser, OV en auto een plek krijgen. Ook het inspelen op deze transitie staat centraal in de prioritering van de locaties.

Leon Moonen is voor de Gebiedspool Nieuw-West betrokken als Programma adviseur RO, Wonen en Mobiliteit en werkt samen met een team aan bovenstaande opgave. Leon is o.a. verantwoordelijk voor de  aansturing en afstemming met diverse adviseurs binnen het stadsdeel.

In zijn dagelijkse werkzaamheden is Leon betrokken bij meerdere ruimtelijke opgaven.

Loading...

Related Projects

  • Bruggen & Kademuren
  • Hyde Park
  • Kunst in Overhoeks