Kunst in openbare ruimte

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

“Uit liefde voor de stad”

Achtergrond:

Op een steenworp afstand van het centraal station in Amsterdam wordt de wijk Overhoeks opgetrokken die zich met iconische architectuur – het Eye Filmmuseum – statige woonblokken en indrukwekkende hoogbouw onderscheid van de rest van de stad. In de wijk wordt ook een nieuw stadspark aangelegd. Het park leent zich goed voor een prominent kunstwerk in de openbare ruimte. Een werk dat aansluit op de sociale en fysieke kanten van de buurt en zich staande houdt in de volwassen uitstraling van de buurt en gelijktijdig de identiteit daarvan niet alleen versterkt, maar mede vormt.

Projectmanagement van kunst in de openbare ruimte is een vak apart. Hoe kom je bijvoorbeeld tot een selectie van kunstenaars? Hoe gaat een aanbesteding en de afweging tussen een strakke aansturing van inkoop en het bieden van ruimte in het ontwerpproces voor de kunstenaars? Hoe kun je de buurt goed betrekken om het werk ook gedragen te laten worden door de buurt? Kan dat wel, met een zo subjectief onderwerp als kunst? En hoe beoordeel je eigenlijk zo’n subjectief onderwerp zo objectief mogelijk?

Deze en veel meer uitdagingen komt Laurens tegen in zijn werk.

Laurens is als projectmanager verantwoordelijk voor het inrichten en begeleiden van het proces om tot een gedragen kunstwerk te komen.

Loading...

Related Projects

  • Bruggen & Kademuren
  • Hyde Park
  • Kunst in Overhoeks